Honeybee
hostility
hostility
hostility
hostility
hostility hostility

Author Topic: Ћирилица  (Read 3573 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ZIDAR

• EPG Veteran
  • EPG Senior Member
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2296
  • -Receive: 1814
  • Awards EPG Car [D] Kyokushinkai PRO LAVA DAJVERS EPG Staff
    • Awards
Ћирилица
« on: January 03, 2017, 08:20:36 PM »
  • [+]0
  • [-]0
  • @Пиле , @Србољубе , ово питање нема везе ни са чим, већ питам из чисте радозналости.

Да ли људи у Црној Гори користе ћилирицу? Да ли је тренутно деца уче у школама? Ако је више не уче, када је тачно ћилилица избачена? Каква азбука се тренутно користи у Црној Гори? Чуо сам приче о некој новој азбуци са неким новим словима, која представљају оне карактеристичне црногорске звукове типа "шјутра" уместо "сутра" итд... И такође сам чуо да се људи доста противе тој новој азбуци. Јел то истина?

Па ето, ако можете обојица да ми објасните ситуацију што се тиче црногорског писма, језика, и промена у вези са истим. Шта се све променило од када су се наше две државе раздвојиле? Шта је било пре тога? Тотално сам неупућен, па ме просветлите.

Ако још неко зна понешто о овој теми (без гуглања), слободно нек напише. Али ме највише интересују информације из прве руке, од правих Црногораца (под условом да умеју да прочитају ово што сам написао). :D

Offline NaNo

• EPG Veteran
    • EPG Experienced Member
    • *
    • Thank You
    • -Given: 6
    • -Receive: 146
    • Живимо за зезање и бодове у гостима
    • Awards Barbarians 1987
      • Awards
    Re: Ћирилица
    « Reply #1 on: January 03, 2017, 09:33:29 PM »
  • [+]0
  • [-]0
  • Uh jako komplikovano pitanje, al cu pokusati hronoloski da ti pojasnim i onima koje zanima sto bolje  :mrgreen:

Ovaaako Crnogorski jezik nije zvanicno nastao posle odvajanja, vise nedje 2-3 godine posle toga kad je pocelo spominjanje uvodjenja rijeci "crnogorski". Do tad su pojedinci ili skole to uvodili kao zvanicno, to kod mene nije bio slucaj tako da sam osnovnu zvanicno zavrsio na srpskom jeziku odnosno do neke 2009. Kasnije vec zele totalno jezicko odvajanje, s tim sto je problem nastao kako da nazovu jezik jer vlada dobija vecinu svaki put u parlamentu preko manjina odnosno Bosanaca i Hrvata (Srbe naravno ne spominjem jer su oni uvijek opozicija, jer nisu bas manjina, ali i ne podrzavaju odluke vlade). Tako da se tad jezik zvao "maternji" odnosno "Srpsko Crnogorsko Bosansko Hrvatski". Da, da, vjerovali ili ne  :mrgreen: S tim sto si imao pravo da biras kojim jezikom zelis da pises i pricas. Npr sastavi iz maternjeg, na prvu stranu pises jezik kojim zelis da pises sastav. To je tako sve bilo do prije 2-3 godine valjda, kad krece totalno odvajanje i po mom misljenju najvece skrnavljenje jezika.
    Crnogorski jezik se zvanicno uvodi, odnosno narodni jezik postaje zvanicni sluzbeni jezik. Uvode se slova $ i ZJ, muka mi je da ih trazim al pretpostavljate o cemu vam pricam. Primjeri: $edi tu, $ekira, izjedi to. Uvode da je pravilno napisati npr. "Đe si" umjesto do tadasnjeg "Gdje si" uglavnom sve sto cujete od prosjecnog crnogorca kako prica, postaje sluzbeno, i pocinje da se stavlja u bukvare od ove godine kao pravilno. To izgleda jako nakaradno, smijesno i tuzno u sledecem postu cu vam i poslati slike da vidite otprilike kako to izgleda. Zamislite kao kad bi regija neka Srbije odlucila da svoj sleng iskoristi i stavi u bukvar kao pravilno?! Sto se cirilice tice, ucena je naravno, e sad posto zadnje 4 godine imam veze samo sa muzikom, nisam baaaas 100 posto upucen kakvo je stanje. Znam da kad su pravili taj bukvar sa ubacenim slovima $ i zj da je bila cirilicna verzija naravno sa tim slovima. Ali prosle godine kad je trebalo zastiti zakonom cirilicu u parlamentu kao sluzbeno pismo taj zakon nije prosao, tako da mislim da kao sluzbeno pismo CG da je izbacena. Ja i dalje pisem cirilicu dje god se potpisujem, i za sad nisam imao nidje probleme sto se toga tice, al nisam siguran za stanje u skolama.
    Razlicita su misljenja po pitanju jezika u CG. Moj neki licni stav kao Crnogorca kako se izjasnjavam je da mi je svejedno kako se zove il Crnogorski il Srpski, jer sam i dan danas tokom govora kazem "Pricaj srpski druze". Ako su vec trazili da se zove bas Crnogorski jezik, mogli su se zaustaviti samo na nazivu, a ne skrnaviti knjizevni jezik i pretvarati narodni govor u sluzbeni. Naravno cirilicu podrzavam i nadam se da nece doci do iscezavanja iste jer bi to znacilo bjezanje od slovenske istorije, koju nasi nakaradno i kvare. To je npr. misljenje mene prosjecnog Crnogorca ponavljam, e sad osim ove imate jos 2 verzije takozvanih novih crnogoraca ili ti "montenegrina srbomrzaca" vladajucih idiota, a imate i srpske ekstremiste koji vuku u drugu stranu. Uglavnom to je neko moje skromno misljenje  :mrgreen:

PS, vidis li mi covjece opis profila i signature, i pita znam li cirilicu, a makseeeeee  :mrgreen:
    « Last Edit: January 03, 2017, 09:37:27 PM by NaNo »

Offline ^PsYcHo DeLiJa^

• Professional
    • EPG Veteran
    • EPG Senior Member
    • *
    • Thank You
    • -Given: 505
    • -Receive: 676
    • Православные братья ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΘΥΡΑ 7
    • Awards EPG Staff
      • Awards
    « Reply #2 on: January 03, 2017, 09:42:07 PM »
  • [+]0
  • [-]0
  • Ја још увек нисам срео црногорца који не разуме ћирилицу :D Летујем доле откад знам за себе (први пут било кад сам имао 6 месеци :keez: ). А што се тиче школе у ЦГ, пре пар година кад сам био на летовању упознао сам једну девојку мог узраста (из Пг) и баш сам је питао који језик уче као матерњи, одговор је био, погодите који - српски! Не верујем да се нешто променило од тад, али ако неко зна да л' се променило нешто нека нас информише :D

Edit: Овај текст треба да иде пре Нано-вог :D
    « Last Edit: January 03, 2017, 09:43:19 PM by ^PsYcHo DeLiJa^ »

Offline NaNo

• EPG Veteran
    • EPG Experienced Member
    • *
    • Thank You
    • Awards Barbarians 1987
      • Awards
    « Reply #3 on: January 03, 2017, 09:55:43 PM »
  • [+]0
  • [-]0
  • U medjuvremenu istrazivao sam, cirilica nije izumrela, i dalje postoji naravno sa dodatim ovim slovima. To otprilike izgleda ovako sad ako vam treba prevod javite  :mrgreen:

Offline NaNo

• EPG Veteran
    • EPG Experienced Member
    • *
    • Thank You
    • Awards Barbarians 1987
      • Awards
    « Reply #4 on: January 03, 2017, 11:22:09 PM »
  • [+]0
  • [-]0
  • Btw, mogli bi ovu temu prosirit na generalno srpsko crnogorske odnose nakon referenduma, naravno u granicama normale, gdje bi mogli komentarisat odnose do juce dvije bratske drzave, i komentare njihovih vlada. Muka mi je raspravljat se sa ljudima sa ostalih foruma koje ne poznajem. Uglavnom kako komentarisete ovo  :mrgreen:
    http://www.vijesti.me/vijesti/dacic-pljunuo-bih-na-sebe-ako-bih-rekao-da-volim-crnu-goru-kao-prije-918851?

ps.ps Delijo dje ljetujes? Najavi se nedje majku mu, festa neka da se napravi  :mrgreen:
    « Last Edit: January 03, 2017, 11:23:02 PM by NaNo »

Offline ^PsYcHo DeLiJa^

• Professional
    • EPG Veteran
    • EPG Senior Member
    • *
    • Thank You
    • -Given: 505
    • -Receive: 676
    • Православные братья ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΘΥΡΑ 7
    • Awards EPG Staff
      • Awards
    « Reply #5 on: January 04, 2017, 12:20:13 AM »
  • [+]0
  • [-]0
  • Ђе се купаш, ђе шкољке скупљаш? :D Па оноо, раније сам ишао свуда, али последњих 10 год (можда и више) Бар и околина :D

Offline Igl

• boi
    • EPG Global Moderator
    • EPG Veteran Member
    • *
    • Thank You
    • -Given: 322
    • -Receive: 402
    • Awards EPG Staff
      • Awards
    « Reply #6 on: January 04, 2017, 12:29:35 AM »
  • [+]0
  • [-]0
  • Eh sta ima da komentarisem, generalno sam oduvek obozavao Crnogorce, moj pokojni deda je sebe nazivao Srbinom iz Crne Gore. Odatle su mi i preci, a ove gluposti sa pismom i cirilicom sta sve rade, ne znam, bas mi je zao onako.

Prosao sam celo primorje, ali bre  plaze u Niksicu su iznad svega  :kez: :mrgreen: :trollface:

Pozdrav!

Offline S|lencE

• EPG Veteran
    • EPG Experienced Member
    • *
    • Thank You
    • -Given: 289
    • -Receive: 762
    • Dattebayo!
    • Awards Enjoy the silencE EPG Staff EPG Donator
      • Awards
    « Reply #7 on: January 04, 2017, 11:02:50 AM »
  • [+]0
  • [-]0

• Zidarkaa, vjerovatno si cuo vezano za ovo :D Tacnije to sam prvo procitao na vasim portalima pa kod nas, u vezi novog Bukvara :p Ali su izjavili da taj Bukvar nije odobren niti je bio, nego eto, da novine imaju o cemu pisati i koristiti rijeci "ŠOK", "SKANDAL" itd :p

Sto se mene tice, znam i cirilicu i latinicu, drugi vec nijesu moj problem niti imam zivaca jos i za to raspravljati. Dovoljno mi je kad ukljucim tv pa pogledam sve vijesti vezane za politiku :p Samo cekam da se i vremenska prognoza, tj.meteo izvjestaj "politizuje".

Mada je jedan nas komicar izjavio da je nenormalan jezik gdje ne mozes napisati sve sto izgovoris. Sto i jeste skroz tacno kad razmislis? Npr od malena imamo izraze sa sada vec "novim" slovima ź, ś "śedi bre", "ne śjekiraj se" itd itd a da ih nikad nijesi mogao napisati jer nema tih slova. Tako da na neki nacin podrzavam zbog toga, a na neki nacin i ne. Jer mi je vise sve presralo i neka rade sta hoce! :D Da oprosti omladina.

/edit Sto se tice tv programa i one su politizovane odavno. Npr RTV "Vijesti" (link koji je NaNo postavio sa Dacicem) su za Srbiju i samo napadaju Mila i trenutnu vlast (Vlasnik kontravezni Daka ili ko vec sto je kod vas ili u Rusiju), "Pink M" su za Crnu Goru i podrzavaju trenutnu vlast, kao i obavezno prepucavanje sa "Vijesti"-ma. "RTCG" su tu i tamo, valjda za Crnu Goru. Mada "Pink M" i njih napada kako ne objavljuju sve kako treba :p Ostale televizije su slabe pa ih niko nista i ne pita :D

U prevodu ako zelis da slusas malo o tome kako je losa trenutna vlast, upalis TV "Vijesti", a ako ces sve najbolje o trenutnom stanju, onda "Pink M" :D
    « Last Edit: January 04, 2017, 11:12:00 AM by S|lencE »

Offline ZIDAR

• EPG Veteran
    • EPG Senior Member
    • *
    • Thank You
      • Awards
    « Reply #8 on: January 04, 2017, 06:48:51 PM »
  • [+]0
  • [-]0
  • Btw, mogli bi ovu temu prosirit na generalno srpsko crnogorske odnose nakon referenduma, naravno u granicama normale, gdje bi mogli komentarisat odnose do juce dvije bratske drzave, i komentare njihovih vlada. Muka mi je raspravljat se sa ljudima sa ostalih foruma koje ne poznajem. Uglavnom kako komentarisete ovo  :mrgreen:
    http://www.vijesti.me/vijesti/dacic-pljunuo-bih-na-sebe-ako-bih-rekao-da-volim-crnu-goru-kao-prije-918851?
    Voleo bih da se klonimo političkih pitanja, jer svi znamo kuda to vodi. Prepucavanju i svađi koja nema kraja. To će se desiti čak i nama koji se poznajemo. Garantujem. Nažalost, ova rasprava o pismu je izgleda jako povezana sa politikom, ali, bez obzira, pokušajte da se ne dotičete politike. Političke rasprave su svakako zabranjene na ovom forumu.

Wow. Ok, mnogo toga mi je jasnije sada. Znači slova ź i ś postoje i u ćiriličnoj i u latiničnoj verziji, što znači da svi Crnogorci verovatno i dalje sigurno znaju i ćirilicu, čak i nove generacije, ali ono što još niko nije napisao je da li je deca i dalje uče u školama, kao deo crnogorskog jezika. Znači, ne govorim o maternjem jeziku, koga možeš da izabereš kao predmet ako si pripadnik nacionalne manjine, već da li pravi Crnogorci uče obe - i ćiriličnu i latiničnu verziju svog pismenog jezika. Da li je i ćirilica zvanično, ravnopravno pismo kao i latinica? Kao što u Srbiji deca uče i ćirilicu i latinicu, i oba su zvanična i ravnopravna, da li je tako i u Crnoj Gori sa crnogorskim jezikom? Jel neko zna možda kakva je trenutna situacija? Pored ź i ś, ima li još slova specifičnih samo za crnogorski jezik?

Offline NaNo

• EPG Veteran
    • EPG Experienced Member
    • *
    • Thank You
    • Awards Barbarians 1987
      • Awards
    « Reply #9 on: January 04, 2017, 10:02:21 PM »
  • [+]0
  • [-]0
  • https://sr.m.wikipedia.org/sr/%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA
    uci  se cirilica I dalje to ti je zvanicno. Evi na wikipedii sam nasao dopunu ovog mog plus neke istorijske cinjenice.

« Last Edit: January 04, 2017, 10:03:34 PM by NaNo »

Offline uros ;

• EPG Global Moderator
    • EPG New Member
    • *
    • Thank You
    • -Given: 385
    • -Receive: 891
    • Awards puja peder EPG Dizajner EPG Staff
      • Awards
    « Reply #10 on: January 06, 2017, 08:31:43 AM »
  • [+]0
  • [-]0
  • PS, vidis li mi covjece opis profila i signature, i pita znam li cirilicu, a makseeeeee  :mrgreen:

google translate ftw.  :mrgreen:

Offline ZIDAR

• EPG Veteran
    • EPG Senior Member
    • *
    • Thank You
      • Awards
    « Reply #11 on: January 06, 2017, 09:12:08 PM »
  • [+]0
  • [-]0
  • PS, vidis li mi covjece opis profila i signature, i pita znam li cirilicu, a makseeeeee  :mrgreen:

google translate ftw.  :mrgreen:
    AHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHHA :)) :)) :)) :)) :))

Offline Брзи

• EPG Active Member
    • *
    • Thank You
    • -Given: 1
    • -Receive: 22
    • Awards EPG Booster EPG delija EPG Legend
      • Awards
    « Reply #12 on: April 01, 2018, 01:13:38 PM »
  • [+]0
  • [-]0