Evo, da započnem diskusiju sa jednim SciFi književnim delom koje se sastoji iz četiri dela. Ceo serijal se zove "Hyperion Cantos", iliti, prevedeno na srpski jezik "Spev o Hiperionu". Napisao ga je Den Simons.
Ljubitelji SciFi-ja, garantujem vam da će vam čitanje ovoga biti bolje od svih SciFi serija i filmova koje ste odgledali do sada, i koje ćete ikada odlgedati! Majstorija i mašta ovog pisca su, po meni, još neprevaziđeni u svetu naučne fantastike. Pročitao sam negde da uskoro planiraju da od ovog dela naprave seriju, ali prosto ne vidim kako bi mogli da ekranizuju pojedine događaje, koji su tako vešto opisani u knjizi. Verovatno će ta serija biti okrnjena, pretučena i silovana verzija knjige, kao i manje-više svi ostali pokušaji ekranizacije književnih dela. Kad krenete da čitate, nećete moći da se zaustavite. Zarazno je! Neću previše spojlovati, samo ću reći da se radnja odvija u dalekoj budućnosti, tehnologija je napredovala do te mere da su ljudi raštrkani po planetama širom galaksije, i "bacaju" se sa planete na planetu iz jednog kraja galaksije u drugi, jednostavnim prolaskom kroz portale mreže "dalekobacača". Ima tu svemirskih bitaka, putovanja kroz vreme, opisa rase veštačke inteligencije koja je evoluirala van svakog ljudskog poimanja, opisa ultimativne inteligencije, tj. božanstva (odnosno božanstava), itd...
Znači, krenite od početka, od prve knjige, pa onda redom do poslednje, četvrte:
1. Hiperion
2. Pad Hiperiona
3. Endimion
4. Uspon Endimiona